Mari Vigdis Wulfsberg Korrekturlesning Bokforlaget Mellom2permer AS
Mari Vigdis Wulfsberg Korrekturlesning er kunsten å polere tekster til perfeksjon Bokforlaget Mellom2permer AS
Korrekturleser for Bokforlaget Mellom2permer, Mari Vigdis Wulfsberg

Korrekturlesing av manus er viktig

Korrekturlesing er en egen prosess som kommer etter språkvask. I denne bloggen dykker vi litt ned i betydningen av korrekturlesing og utforsker nøkkelfaktorene som gjør det til en god prosess.

Når vi i Bokforlaget Mellom2permer mottar manus fra våre kunder, anbefaler vi på det sterkeste at vår korrekturleser settes på saken. Profesjonelle øyne luker vekk alt av grammatiske feil, språk og setningsoppbygginger. Vi vil allikevel komme med noen tips her for korrekturlesing på egenhånd.

Nøyaktighet er en viktig faktor

Korrekturlesing av manus handler om å være nøyaktig. Et skarpt øye for detaljer vil hjelpe deg med å fange opp feil som andre lett kan overse. Ikke gå for fort frem.

Andre friske øyne

Gi teksten din til noen andre for å få et friskt perspektiv. Noen ganger blir vi så involvert i våre egne ord at vi går glipp av åpenbare feil. Å se sine egne feil er ofte vanskelig.

Teknisk hjelpemiddel

Det finnes apper og duppeditter som retter automatisk og gratis. Benytt deg gjerne av korrekturverktøy, men stol ikke utelukkende på disse. Vi mennesker er fremdeles smartere enn maskiner, og våre øyne fange fanger opp nyanser og detaljer som en maskin ikke klarer.

Ta hyppige pauser

Å ta korte pauser i korrekturlesingen hjelper deg med å se teksten med «ferske» øyne hver gang. Dette reduserer risikoen for å overse feil.

Les baklengs

En uortodoks, men effektiv metode. Les teksten baklengs for å fokusere på enkeltordene og hindre at du blir dratt inn i historien.

Grammatikk / språkvask

Korrekturlesing av tekst handler ikke bare om staving. Vær nøye med grammatikk og også språk som henvender seg til målgruppa.

Variere mellom papir og skjerm

Bytt mellom skjerm, papir og lyd for å fange forskjellige typer feil. Noen ganger endres vår oppfatning av teksten avhengig av lesemediet.

Konklusjon

Å investere tid i korrekturlesing er å gi liv til tekstene dine og leserne kan kose seg med boka uten å irritere seg over skrivefeil. Som forfatter av boka, er det heller ikke morsomt oppdage skrivefeil så fort boka kommer fra trykkeriet. Man kommer et godt stykke på vei ved å praktisere disse tipsene på egenhånd, men for å komme helt i mål og heve kvaliteten maksimalt på bokprosjektet ditt og skape engasjerende tekster som vil imponere leserne dine, så kommer vi ikke utenom en korrekturleser. Vårt klare råd er å benytte en profesjonell korrekturleser. Vår korrekturleser vil rette og sende dokumentet / manuset tilbake til deg hvor du selv har mulighet til å godkjenne rettelsene og endringene. Dette gjør vi av den grunn at vi skal være forsiktige med å endre ditt personlige språk i teksten.

Involver oss gjerne så tidlig som mulig i bokprosjektet.

Til forsiden

Les om Språkvask